Μεγάλο ΧωριόΥψόμετρο 720μ., 285 κάτοικοι, 16χλμ. από Καρπενήσι. Έδρα του Δήμου Ποταμιάς, στον οποίο υπάγεται και ο συνοικισμός Γαύρος, απ' όπου περνάει ο δρόμος για τον Προυσό. Έχει πολλά γραφικά δρομάκια και παρουσιάζει έντονη τουριστική κίνηση.

Εδώ θα βρείτε αρκετά παραδοσιακά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενώνες για πραγματικά αξέχαστη διαμονή. Στο Μεγάλο Χωριό υπάρχουν παντοπωλεία, ταβέρνες και καταστήματα, στο δε συνοικισμό του Γαύρου δύο παντοπωλεία με αγνά και πραγματικά ντόπια προϊόντα.

Ακόμη υπάρχουν: ταχυδρομείο, Δημοτικό Σχολείο, Βιβλιοθήκη και κοινοτικό ιατρείο. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το υπέροχο γαλακτομπούρεκο που φτιάχνουν εδώ.

Πανοραμική φωτογραφία του Μεγάλου Χωριού στο Καρπενήσι Ευρυτανίας.Πριν μπούμε μέσα στο χωριό περνούμε μια αληθινά μαγευτική τοποθεσία, τον «Αϊ-Θανάση» με ένα ομώνυμο εκκλησάκι προς τιμήν του Αγίου. Το Μεγάλο Χωριό είναι ολόκληρο βουτηγμένο στο πράσινο.

Έχει άφθονα νερά που αυξάνουν το καλοκαίρι τη δροσιά του. Είναι το χωριό που με τα πολλά φυσικά αγαθά του σας ξεκουράζει στην πράσινη πλούσια αγκαλιά του.

Ένα παλιό έθιμο που διατηρείται μέχρι της μέρες μας είναι οι Καλημεράδες. Το έθιμο λέγεται "Καλήμερα" και η ιστορία του ανάγεται στην εποχή της Τουρκοκρατίας: Οι νέοι του χωριού (πάνω από 20-25 άτομα) που ονομάζονται "Καλημεράδες" ξεκινάνε από το βράδυ της παραμονής των Φώτων και με νταούλια γυρίζουν τα σοκάκια του χωριού λέγοντας κάποια ειδικά κάλαντα.


Οι στίχοι είναι διαφορετικοί για κάθε σπίτι που επισκέπτονται και έχει να κάνει με το αν στο σπίτι βρίσκεται φιλοξενούμενος, ανύπαντρη κοπέλα ή αγόρι κτλ. , ενώ υπάρχουν ειδικά κάλαντα που λένε όταν επισκέπτονται το σπίτι του παπά.

Οι νοικοκυρές προσφέρουν στους "Καλημεράδες" τσίπουρο που θα τους κρατήσει ζεστούς όλο το βράδυ καθώς και κουραμπιέδες και χρήματα. Τα κάλαντα κρατάνε μέχρι η παρέα να επισκεφθεί και το τελευταίο σπίτι του χωριού κάτι που μπορεί να κρατήσει μέχρι το πρωί.

Την άλλη μέρα, ανήμερα των Φώτων, από το μεσημέρι και μετά, γίνεται μεγάλο γλέντι στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι χωριανοί, τρώνε πίνουν και γλεντάνε δωρεάν γιατί είναι όλα πληρωμένα από τα χρήματα που μάζεψαν οι "Καλημεράδες" το προηγούμενο βράδυ. Στο πανηγύρι αυτό συμμετέχουν νέοι, γέροι άνδρες και γυναίκες του χωριού αλλά και όσοι περαστικοί και ξένοι βρεθούν αυτή τη μέρα στο χωριό.

Τα γραφικά χωριατόσπιτα διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα. Αξίζει να παραβρεθείτε εδώ στις 23 Αυγούστου στη γιορτή της Παναγίας της Προυσιώτισσας όπου γίνεται πανηγύρι στο συνοικισμό Γαύρος. Στα πόδια του βρίσκεται η καταπράσινη περιοχή που καταλήγει στο άγριο φαράγγι, το Κλειδί, που θα πλημμυρίσει με δέος τις αισθήσεις σας.

Επίσης, εδώ υπάρχει η παλιά εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, που χτίστηκε πριν από 150 χρόνια, καθώς και μια ακόμη Βυζαντινού ρυθμού νεόχτιστη, του Μεγαλοχωρίτη «Αγίου Γερασίμου του Νέου», που μαρτύρησε στην Πόλη την 3-7-1812.

Η εκκλησία προς τιμήν του χτίστηκε με πρωτοβουλία και έρανο του γνωστού στην Αθήνα δραστήριου παλιού και προοδευτικού «Συνδέσμου Μεγαλοχωριτών η Αγία Παρασκευή», έχει δε και τέσσερις δεσποτικές εικόνες του τέμπλου της. Πριν φύγετε μην ξεχάσετε να αγοράσετε παραδοσιακά γλυκά κουταλιού.

Οι χώροι διαμονής είναι εκπληκτικοί και για κάθε βαλάντιο. Ξύλο σε συνδυασμό με πέτρα ως δομικά υλικά, δίνουν μια αίσθηση φρεσκάδας και διαφυγής από την καθημερινότητα. Πισίνες για το καλοκαίρι και τζάκια για το χειμώνα σας περιμένουν για να απολαύσετε το ποτό και το φαγητό σας.

 
   
Βίκτωρος Ουγκό 30 - Αθήνα, Tήλ: 210-52.33.302, Fax: 210-52.39.372