Γενικά Στοιχεία

Ιστορία

Πληροφορίες

Χάρτης
hotels in salamina
restaurants in salamina
clubs, bars, cafe in salamina
shops in salamina
greek tourism guide
 

ΙΣΤΟΡΙΑ


ΟΝΟΜΑΣΙΑ : H ονομασία του νησιού λέγεται πως προήλθε από το φοινικικό Σαλάμ. Με αυτό το όνομα αναφέρεται από τον Όμηρο, νεότεροι όμως ερευνητές αναφέρουν τα ονόματα Πιτυούσσα, Κυχρεία, Σκιράς, Κόλουρης, κ.α.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ : Oι έλληνες μυθοπλάστες χάρισαν όμορφους μύθους στα νησιά του Αργοσαρωνικού κόλπου σχετικά με την ονομασία και τους τοπικούς ήρωες. Ο κόλπος του Σαρωνικού πήρε το όνομα του από το μυθικό βασιλιά της Τροιζήνας Σάρων ο οποίος ήταν περίφημος κυνηγός πνίγηκε όμως στα νερά του κόλπου καταδιώκοντας ένα ελάφι. Η Σαλαμίνα πήρε το όνομα της από τη νύμφη Σαλαμίνα κόρη του κορινθιακού ποταμού Ασωπού. Την κόρη ερωτεύτηκε ο Ποσειδώνας και έκαναν ένα γιο τον Κυχρέα τον πρώτο μυθικό βασιλιά της Σαλαμίνας ο οποίος ήταν μισός άνθρωπος και μισός ψάρι. Την κόρη του Γλαυκή παντρεύτηκε ο Τελαμώνας και έγινε βασιλιάς του νησιού.


ΙΣΤΟΡΙΑ : H Σαλαμίνα κατοικήθηκε από τη Νεολιθική εποχή, όπως φανερώνουν τα ευρήματα σε όλη τη νότια ακτή του. Λόγω της προνομιούχας γεωγραφικής της θέσης έγινε συχνά αιτία διαμάχης μεταξύ των μεγάλων πόλεων της εποχής που επιθυμούσαν να βρίσκεται υπό την κατοχή τους. Κατά την Αρχαϊκή εποχή η Σαλαμίνα εξελίχτηκε σε ισχυρό οικονομικό – εμπορικό κέντρο της Ελλάδας υπό τον έλεγχο των Αθηναίων.

Όταν στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. ο περσικός στόλος επέπλευσε στο Αιγαίο η Σαλαμίνα δεν του αντιστάθηκε και συνέπραξε με τους Πέρσες με τη θέληση της για αν μη διακοπούν οι εμπορικές συναλλαγές της με τα λιμάνια της Μικρά Ασίας. Δέκα χρόνια μετά την ήττα τους στο Μαραθώνα οι Πέρσες επιχειρούν για δεύτερη φορά επίθεση στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος πρώτη φορά στην ιστορία παρουσιαζόταν τόσο ισχυρή και οργανωμένη στρατιωτική δύναμη.

Το μαντείο των Δελφών έδωσε χρήσιμο ότι η Ελλάδα θα σωθεί από τα ξύλινα τείχη. Έτσι ενωμένοι οι έλληνες με αρχηγούς τον Αθηναίο Θεμιστοκλή και το Σπαρτιάτη αντιναύαρχο Ευρυβιάδη συγκέντρωσαν τη δύναμη τους στη Σαλαμίνα. Συμμετείχαν Σαλαμίνιοι, Αιγινήτες, Κορίνθιοι, Μεγαρείς, Πλαταιείς και Θηβαίοι. Οι αρχηγοί διαφωνούσαν για το αν η ναυμαχία έπρεπε να γίνει στη Σαλαμίνα ή στον Ισθμό της Κορίνθου. Γεγονός μεγάλης αποφασιστικότητας υπήρξε η ναυμαχία της Σαλαμίνας όχι μόνο γιατί απάλλαξε την Ελλάδα από τον περσικό κίνδυνο αλλά και γιατί έσωσε ολόκληρη την Ευρώπη από τον ασιατικό βαρβαρισμό.

Χωριό της Σαλαμίνας


Παραδοσιακός ανεμόμυλος

Από πληροφορίες που αντλούμε από διάφορες επιγραφές που βρέθηκαν στο νησί, την ημέρα που γινόταν η ιστορική ναυμαχία της Σαλαμίνας γεννήθηκε ο μεγάλος τραγικός ποιητής Ευριπίδης. Όσο για τους άλλους δύο τραγικούς ποιητές της Ελλάδος ο Αισχύλος πολέμησε και ο Σοφοκλής έφηβος τότε διεύθυνε τη χορωδία των εφήβων που τραγουδούσαν τον παιάνα μετά τη μάχη. Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου οι Σαλαμίνιοι σύμμαχοι φυσικά της Αθήνας δέχτηκαν επίθεση από τον Σπαρτιάτη στρατηγό Βρασίδα.

Καινούργια περίοδος ακμής που συνοδεύτηκε από κοπή χάλκινου νομίσματος γνώρισε η Σαλαμίνα τον 4ο αιώνα π.Χ. το 318 π.Χ. αποστάτησε από τους Αθηναίους και προσχώρησε στους Μακεδόνες.

Οι Αθηναίοι όταν έγιναν πάλι κύριοι του νησιού το 307 π.Χ. αιχμαλώτισαν τους αποστάτες, καταδίκασαν σε θάνατο τον επικεφαλής στρατηγό Αισχητάδη έδιωξαν τους κατοίκους από το νησί και εγκατέστησαν κληρούχους. Οι αιχμάλωτοι ελευθερώθηκαν από το Μακεδόνα βασιλιά Κάσσανδρο όταν όμως πέθανε η Σαλαμίνα περιήλθε στην ηγεσία της Αχαϊκής Συμπολιτείας.

Λεηλατήθηκε τότε από τους Μακεδόνες και δέχτηκε πολλαπλές πειρατικές επιδρομές. Στους ρωμαϊκούς χρόνους το νησί εξαρτιόταν από τους Αθηναίους αλλά καταδυναστευόταν τυπικά από τους Ρωμαίους κατακτητές. Στους δύσκολους αιώνες της Τουρκοκρατίας η Σαλαμίνα απολάμβανε ειδικά προνόμια καθώς τα ναυπηγεία της διακρίνονται στο παλάμισμα των πλοίων του Σουλτάνου.

Στα νεότερα χρόνια οι κάτοικοι της Σαλαμίνας εργάζονται στη βιομηχανική ζώνη Περάματος – Πειραιά και στο ναύσταθμο. Ασχολούνται επίσης με τη ναυτιλία και την αλιεία. Έχει επίσης αναδείξει σπουδαίες πνευματικές φυσιογνωμίες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
 
|Γενικά Στοιχεία| |Ιστορία| |Πληροφορίες| |Χάρτης|
|Restaurants| |Cafe| |Shops| |Greek Tourism|