Γενικά Στοιχεία

Ιστορία

Περιήγηση 

Πολιτισμός

Πληροφορίες

Χάρτης

hotels in Folegandros
restaurants in Folegandros
clubs, bars, cafe in Folegandros
shops in Folegandros
greek tourism guideΓΕΝΙΚA ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η Φολέγανδρος είναι ένα μικρό νησί που έχει έκταση 32 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται ανάμεσα στη Μήλο και τη Σίκινο. Το σχήμα της είναι στενόμακρο, και έχει μήκος 13 χιλιόμετρα και μέγιστο πλάτος 3,7 χιλιόμετρα. Στη μέση του νησιού το πλάτος μικραίνει και περιορίζεται στο ένα χιλιόμετρο. 

Η Φολέγανδρος μοιάζει να χωρίζεται σε αυτό το σημείο σε δύο μέρη που έχουν περίπου το ίδιο μήκος ενώ στο στενό λαιμό που σχηματίζεται, δημιουργούνται δύο όρμοι, η Πλάκα και το Βαθύ.

Το νησί είναι ορεινό και βραχώδες. Το υψηλότερο βουνό είναι ο Άγιος Ελευθέριος με υψόμετρο 455 μέτρα. Καλλιεργούνται πολύ μικρές εκτάσεις και παράγονται λάδι, κρασί, σύκα και μέλι. Από την κτηνοτροφία, κυρίως κατσίκια, παράγεται νοστιμότατο τυρί. Η Φολέγανδρος παλαιότερα είχε δύο κοινότητες, όμως με το σχέδιο Καποδίστρια υπάρχει μόνο μία κοινότητα που υπάγεται διοικητικά στην Επαρχία Θήρας στο νομό Κυκλάδων.

Το κλίμα είναι ευχάριστο. Υπάρχει βέβαια αρκετή υγρασία λόγω θαλάσσης ωστόσο υπάρχουν και οι βοριάδες που είναι ξηροί άνεμοι. Η θερμοκρασία ανεβαίνει μέσα Μαΐου και Ιούνιο ενώ το καλοκαίρι έρχονται τα μελτέμια που φροντίζουν για δροσιά.

Σχετικά με το φυσικό περιβάλλον χαρακτηριστικό είναι για τη Φολέγανδρο η έλλειψη βλάστησης. Αυτό επιδεινώνεται διότι βόσκουν και οι κατσίκες. Ωστόσο λόγω του θερμού και ευχάριστου κλίματός της συναντά κανείς την άνοιξη μια μεγάλη ποικιλία και μεγάλη ποσότητα αγριολούλουδων με βαθύ μπλε χρώμα, ανεμώνες, ρόδινα ή γαλάζια λουλούδια και κατακόκκινες παπαρούνες.  

'Αγιος Ελευθέριος

Τοπίο

Η Φολέγανδρος αποτελεί πέρασμα για πλήθος αποδημητικών πουλιών που έρχονται την άνοιξη από την Αφρική προς την Ευρώπη και το Φθινόπωρο επιστρέφουν από την Ευρώπη προς την Αφρική. Τα πιο σπάνια είναι ο μαυροπετρίτης και ο αιγαιόγλαρος.

Η Φολέγανδρος ανήκει γεωλογικά στο ονομαζόμενο "Αττικοκυκλαδικό σύμπλεγμα". Υπάρχουν πολλά πετρώματα σχιστόλιθων και μαρμάρων. Στα λευκότεφρα μάρμαρα παρατηρούνται ενστρώσεις σχιστόλιθων και στους σχιστόλιθους λεπτές ενστρώσεις μαρμάρων. Υπάρχουν επίσης πρασινοσχιστόλιθοι, κυανοσχιστόλιθοι με εναλλαγές μαρμάρων. Από ορυκτά βρίσκεται μαγνήσιο, χαλαζίας, βιοτίτης και ασβεστίτης.

Η Φολέγανδρος αν και βρίσκεται μεταξύ δύο ηφαιστειακών κέντρων, της Μήλου δυτικά και της Σαντορίνης νοτιοανατολικά, δε φέρει μητρικά ηφαιστειακά πετρώματα. 

 

Παραλία

Βραδυνή έξοδος

Η Φολέγανδρος αν και βρίσκεται μεταξύ δύο ηφαιστειακών κέντρων,
της Μήλου δυτικά και της Σαντορίνης νοτιοανατολικά, δε φέρει μητρικά ηφαιστειακά πετρώματα. 

 
κατασκευη ιστοσελιδων προωθηση ιστοσελιδας seo http://www.badsquirrelinc.com/ social media